Kettlebell deadlift: train je hele lichaam met één oefening

Alles over de all-in-one oefening die je lichaam sterker maakt. 

Van die zware verhuisdoos tot kratjes bier in de supermarkt: je gebruikt een deadliftbeweging vaker dan je denkt. Deze klassieke manier van je hele lichaam trainen zul je ongetwijfeld wel eens uitgeoefend hebben met een barbell. Maar wist je dat het uitvoeren van een deadlift met een kettlebell vele voordelen telt? 

Hoe effectief zijn kettlebell deadlifts?

De kettlebell deadlift helpt je bij het opbouwen van spieren op plekken waar je kracht nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan je hamstrings en bilspieren. Maar dat is niet alles. Ook buikspieren, onderrugspieren en schuine buikspieren werken samen in de kettlebell deadlift. Daarnaast worden je lats en middelrugspieren aan het werk gezet. Bij het vasthouden van de kettlebell moet je namelijk je schouderbladen stevig aanspannen – misschien nog wel meer dan bij een barbell deadlift.

Daar komt nog bij: voer je de kettlebell deadlift uit met een zware kettlebell met een dikke handgreep, dan moeten je handen stevig knijpen om hem vast te houden. Je gripkracht wordt op deze manier ook nog eens getraind.

Wat levert dit je op?

Door wandelen slim in te zetten, profiteer je van meerdere voordelen.

01.

Sterkere core en stabiliteit

Je buikspieren worden actief betrokken, wat je balans en houding verbetert.

02.

Meer calorieverbranding

Door de juiste technieken verbrand je meer energie tijdens je wandeling.

03.

Toegankelijke training

Geen apparatuur nodig, je kunt altijd en overal aan je buikspieren werken.

04.

Verbeterde mentale helderheid

Wandelen in combinatie met bewust je buikspieren activeren, verhoogt niet alleen je fysieke fitheid, maar ook je mentale scherpte. Het bevordert focus en helpt je hoofd leeg te maken na een drukke dag.

Zo wordt wandelen niet alleen ontspannend, maar ook een effectieve manier om je lichaam te versterken!

Hier zijn vier manieren om wandelen om te toveren tot een effectieve buikspiertraining:

1. Kies voor een trail wandeling

Wandel eens over onbegane paden, heuvels of instabiele ondergronden, zoals in een bos. Dit soort terrein vraagt meer van je balans en zorgt ervoor dat je buikspieren harder moeten werken om je heupen en bekken stabiel te houden. Het resultaat? Een natuurlijke en onbewuste core-workout tijdens je wandeling.

2. Voeg gewichten toe

Maak je wandeling zwaarder door gewichten toe te voegen. Begin rustig met enkelgewichten of een rugzak met dumbbells. Geen gewichten in huis? Gebruik een gevulde waterfles voor een zogenaamde farmers walk. Door extra gewicht mee te nemen, versterk je je core omdat je spieren harder moeten werken om je balans te houden.

3. Wandel bergopwaarts

Nederland mag dan plat zijn, maar een loopband biedt uitkomst. Zet de helling op een hogere stand tijdens je training. Je buikspieren moeten harder werken om elke stap te stabiliseren, wat zorgt voor een effectieve crunch-beweging. Extra uitdaging? Trek bij elke stap je knieën richting je borst om de belasting te vergroten.

4. Probeer belly breathing

Een simpele ademhalingstechniek kan je buikspieren activeren. Trek tijdens het wandelen je buik in en houd je rug recht. Dit activeert je dwarse buikspieren en versterkt je core. Pas dit met mate toe om overbelasting te voorkomen en blijf comfortabel ademhalen tijdens je wandeling.

Wandelen: Simpel maar krachtig
Wandelen is de ultieme combinatie van eenvoud en effectiviteit. Met deze tips haal je meer uit je stappen en werk je aan een sterkere, fittere core. Probeer het zelf en ontdek hoe krachtig een simpele wandeling kan zijn!

gepubliceerd op 25 januari 2025

Ontvang alle informatie

Geen one-size-fits-all, maar een coaching traject op maat.
Vul je gegevens in voor meer informatie.

  •  ★★★★★ 5/5
  • Ontvang alle informatie omtrent Fitexclusive
  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Ervaar de sfeer van onze begeleiding
  • Maak kennis met je trainer
  • Gratis en vrijblijvend
  • Unieke resultaatgarantie. Geen resultaat = geld terug

Tot snel!